Saturday, 26 July 2014

Resepi biskut nestum dengan bahan yang simple. Tak perlu kisar halus..

Assalamualaikum,

Resepi biskut raya terakhir nak share sebelum nak raya ni. Kalau ada sape2 yang ada lebih bahan2 buat biskut sebelum ni boleh guna buat biskut nestum ni. Simple je. Cara buat senang dan bahan pun senang dan penting sedap. Saya ada tester yang jujur kat rumah ni. Kalau tak sedap memang dia akan kata tak sedap. Tapi yang ni sedap. Dia pun penah buat jugak ikut resepi ni.. Saya buat ni pun sebab lebih2 bahan2. Lagi satu cari semua resepi biskut nestum ni semua yang nak kisar halus. Kat rumah takde pengisar halus tu. Tapi jumpa resepi ni terus buat. Meh nak share...

Ni hasilnye.....


Bahan2 (resepi ambik dari mesra.net)

1 cawan tepung gandum
1 cawan nestum
1 1/2 cawan gula halus
8sb minyak sapi atau 250gm (ikut kelembutan)
2sb madu - tambahan

Cara2

1. Cairkan minyak sapi terlebih dahulu. 
2. Sementara tu masukkan semua bahan yang lain. Gaul2kan....
3. Minyak sapi dah cair sejukkan kejap. Masukkan bersama bahan tadi. Masukkan minyak sedikit demi sedikit. Nak tau adunan dah ok ke tak bila buat bulat adunan tak hancur. Jadi boleh stop masukkan minyak. 
4. Cara nak gunakan acuan tak boleh tekap adunan guna acuan sebab adunan campur dengan nestum dia masih merekah. Tapi buat bulat boleh. Jadinya ambik adunan tu masukkan dalam acuan. Padat2kan dalam acuan dah padat baru tolak adunan tu keluar dari acuan. Boleh imagine tak? Tak boleh, boleh tanye....hehehe. 
5. Bahagian atas boleh sapu dengan kuning telur. Tapi saya sapu dengan madu.
6. Lepas tu bakar dalam oven 150 dalam 5min. Nampak dah kekuningan tu dah masak dah tu.

Itu saje.

Selamat mencuba.

Cerita sebelum menjelang hari raya.....

Assalamualaikum,

Nampaknya ramai dah balek kg. Blog pun sunyi je. Tak ramai yang buat entry. Mungkin tengah busy untuk persiapan raya. Lepas raya baru bertimbun timbun entry nak sharekan....

Saya? Masih di terengganu. Tak gerak mana pun lagi.Menghabiskan masa dirumah bersama suami. Plan raya tahun ni ingat nak balek kedah kg suami. Esok la hasrat hati nak gerak. Tapi cancel sebab my mil masuk wad malam tadi. Mungkin kena tahan sampai hari raya kedua. Jadi pakat2 kami beraya di kl lagi tahun ni. Dan family husband beraya di hospital la nampaknya.. Lama jugak mil kena tahan wad. Ade prob kat pankreas. Harap hari ni dia beransur pulih la. Mane tau boleh raya kat rumah. Sedey kot raya kat hospital.

Raya tahun ni macam kelaut sikit. Baju raya pun takde. Tak berapa nak excited sangat. Mungkin esok balek kl baru pi jalan2 cari baju raya. Nak cari baju raya untuk my father jugak. Mak punye baju tahun ni special sikit sebab saya jahit sendiri. Semalam bertungkus lumus siapkan. Perhhh tak expert mane pun tapi satu hari je siap. Jahitan.. hancus. Tapi nampak la rupenye. Hehe. Gitu la kalau buat last minit. Tahun depan belajar jahit baju melayu plak sebab tahun lepas jahit jubah raya sendiri....

Makanan yang saya nak sangat makan raya ni antaranya kuah lontong. InsyaALLAH mak nak buat. Nanti nak minta resepi jugak sebab ni resepi arwah nenek. Kuah dia memang sedap. Favourite sanak saudara jugak. Lepas tu nak makan karipap kecik yang ade inti serunding rasanya..bipang kuaci. Yang tu jela kot.

Itu jela cerita sebelum nak raya ni. Yang balek kg hati2 ea. Saya harap sangat balek kl esok tak jem.amin.....

Dikesempatan ni jugak nak minta maaf jika ada kesalahan sepanjang menulis blog ni.

Sumber : google

Selamat hari raya.

Wasalam.

Sunday, 20 July 2014

Resepi puding jagung. Step by step (bergambar)

Assalamualaikum,

Teringin lama dah nak puding jagung. Kalau beli kat luar tak puas hati sebab kadang2 mesti ada yang lebih tepung dan rasa jagung je walaupu jagung dia takde. Jadi buat sendiri puas hati. Resepi diambil dari blog mamawandiha.blogspot.com. Boleh klik ea. Banyak resepi lain yang saya rujuk kat situ.

Jadi meh nak share resepinya.....
Saya buat separuh dari sukatan resepi ni sebab sorang2 makan. Husband tak berapa suke sangat puding ni.
Bahan-bahannya:-

1 tin jagung jenis creamy - ni saya lebihkan sebab suka jagung yang banyak.
1 tin susu cair
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad

Ni bahan2nye.... saya ikut sukatan cawan yang selalu buat untuk minum teh or coffee.


Cara :-

1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati 


2. Kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata. 
3. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). Maksudnya masak hingga betul2 air dia kering dan susah nak gaul dah.
4. Kemudian masukkan ke dalam loyang
5. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.

Siap!!!

Nilah hasilnye...


Minta maaf.Potonga  tak cantik. Tapi rasa dia sedap.

Okie itu je.
Selamat mencuba.

Friday, 18 July 2014

Resepi cornflakes madu

Assalamualaikum,

Semalam dah mula buat biskut raya. Biskut raya kedua yang dibuat iaitu cornflakes madu. Sebelum tu dah buat popia ikat..Kalau nak ikutkan setiap tahun akan buat cornflakes madu ni. Feveret husband... Kadang2 tak sempat raya dah ngap habis dah.. Kalau nak resepi boleh gi link ni. Same je resepinya setiap tahun.. Dan inilah hasilnye.....




Itu je.
Selamat mencuba.


Wednesday, 16 July 2014