Husband request buatkan lempeng kelapa. Jadi lagi ni bangun terus buatkan. Meh nak share resepi.
Sumber: Dapur tanpa sempadan
Resepi lempeng kelapa
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih
1 camca teh baking powder
1 1/3 cawan air (atau secukupnya)
Garam secukup rasa
1/2 sudu gula kasar - sy tambah
Gaulkan semua kecuali air. Dah sebati masukkan air sikit demi sedikit sampai adunan sebati. Adunan jangan cair sangat jangan pekat sangat.
Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak dan masukkan adunan. Ikut nak size besar mane. Siap.
Saya cicah dengan sambal ikan bilis.
Resepi sambal ikan bilis
Sumber: Azie Kitchen
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 mangkuk ikan bilis
1 mangkuk cili kering - dikisar
3 biji bawang besar
1 labu bawang putih
Sedikit halia (xletak sbb xde)
1/2 keping asam keping (boleh juga guna air asam jawa)
2-3 sudu besar gula
Garam
Cara cara:Kisar semua bawang dan halia berserta cili. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak.
Kemudian masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal akan berwarna cantik kemerahan.
Setelah itu, baru dimasukkan air, sedikit garam dan asam keping.
Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan sambal yang disukai.
Boleh tambah air jika nampak sambal agak kekeringan.
Ni hasilnya ♥♥♥
Selamat mencuba
Wasalam
No comments:
Post a Comment