Bismillahirrahmanirrahhim sebagai pembuka kata.

Selamat Datang ke blog saya yang tak seberapa ni.Bukan untuk menunjuk apa yang ada cuma sekadar untuk berkonsi beberapa cerita dan sebagai satu coretan kenangan buat diri saya sendiri dimasa hadapan.Boleh panggil saya Ain!!Umur 27 tahun (2015).Selamat berkenalan semua... =)


Terima kasih kerana sudi membaca.

Wednesday, 16 December 2015

Ciri-ciri beg gym terbaik yang perlu anda tahu.

Assalamualaikum.

Hihi lama tak berceloteh dalam blog. Hari ni nk berceloteh pjg sikit.. :). Last 2 weeks terserempak dgn kevin zahri 1 family. Makan sebelah meja. Anak dia main2 dgn jannah.. Masa mula2 tu tak perasan pun dia. Tapi bila nmpak tahi lalat kt muka dia tu baru cam. La kevin ke..Sado sangat.Org rajin pi gym kan... Kite?emm tgk dr luar gym je.hehehe.Syg nk buang lemak ni.(Padahal malas.kekeke).

Kalau nak badan cantik mestila kena rajin pi gym. Ye dok?Kalau orang rajin macam kevin tu pi gym mesti ada beg khaskan. Yela dalam tu la nak sumbat tuala,kasut,bju, etc... Kalau macam kite perempuan takkan nak bawak 2 beg. Satu utk barang make up satu baju, tuala. Tak ke leceh banyak2 beg. Jadi ada tak readers wanita kat sini yang suka pi gym? Angkat tangan pls....

Wahhh macam ada walaupun tak nampak.hehehe.. Jadi hari ni saya nak share ciri-ciri gym beg terbaik sebelum korang tersalah beli.. :-) .eh yang tak pi gym tapi selalu jog ptg2 kat taman tu pun boleh juga beli tau..



Ok selalu dalam gym beg kita akan bawak kasut, tuala,baju,pencuci muka, make up dan macam2 lg. Yang buat senaman yoga kena bawak tikar. Banyakkan. Jadi pemilihan gym beg terbaik dapat membantu korang untuk mengelakkan barang bersepah2, baju2 berbau dan plg penting barang tertinggal or tercicir..

Jadi untuk mengelakkan korang menghadapi masalah ketika nak pi gym ni antara tips ciri-ciri  gym beg terbaik  yang perlu korang tau.Ape dia?



Pertama sekali, pilih beg gym yang mempunyai compartment yang tersusun agar mudah untuk korang menyusun barangan korang. Compartment yang tersusun membolehkan korang menyimpan barangan korang dengan mudah dan mengelakkan pakaian korang daripada berbau hapak akibat bercampur.

Kedua, jika korang amat mementingkan gaya dan personality korang, pilih beg gym yang mempunyai rekaan menarik agar ia juga boleh digayakan oleh korang untuk kegunaan kasual mahupun formal yang lain.

Ketiga pula, beli beg gym yang mempunyai ruangan yang cukup luas atau spacious untuk memudahkan korang memuatkan segala keperluan. Ini dapat mengelakkan daripada korang tertinggal kelengkapan gym yang penting.

Dan yang terakhir, pilih beg gym yang mudah dibawa dan tidak menyukarkan pergerakkan korang. Percayalah, gym beg terbaik membantu melancarkan lagi proses latihan korang!

Amacam?Puas hati tak dengan tips yg saya share ni?Kalau korang ambik ape yang saya cakap ni inshaa Allah tak rugi korang berbelanja untuk beg tu.

Itu je.
Wasalam.


Sunday, 6 December 2015

Resepi rendang ayam mudah

Resepi rendang ayam mudah dah cepat

Assalamualaikum,

Belajar masak dari mak mertua jugak.Tapi masa tu buat rendang kerang. Sedap sangat. Jadi cara buat dia sama je cuma tukar kepada ayam. Dulu ingatkan susah la sangat buat rendang. Bila dah belajar senang je rupenye. Yang susahnya kalau buat dari awal. Buat kerisik sendiri. Tapi sekarang ada yang segera. Saya guna segera jela.


Bahan - bahan
Santan 2 cawan. Kalau beli santan fresh tu guna satu plastik je. Kalau guna yang segera guna  1 kotak tambah setengah kotak air.
Ayam 5-6 ketul yang dipotong kecil2
1 helai daun kunyit
2 helai daun daun limau purut
1 paket kerisik segera. (Saya guna 2 paket sebab saya suka pekat2)
Garam dan gula secukup rasa
3 sb cili giling/blender - boleh tambah kalau nak pedas.

Cara-cara
Masukkan santan, cili giling, daun kunyit dan daun limau. Masak sekejap.
Kemudian masukkan ayam. Tunggu sampai ayam hampir masak. Sentiasa kacau untuk elakkan santan berketul.
Masukkan kerisik. Masak sehingga kuah kering. Saya suka banyak kuah jadi tak payah tunggu sampai kering.
Perasakan dengan garam dan gula.
Siap!!!!

Itu jer.
Selamat mencuba.

Monday, 21 September 2015

Mencari agen dropship baju kurung, jubah dan blouse

Assalamualaikum.

Huh.Lame tak menulis. Busy2..Sekarang busy meniaga dan uruskan pindah rumah.. Jadi tak sempat nak update blog.huhuhu.Alhamdulillah sekarang dah ada agen sendiri. Jadi memang diorg membantu untuk jual baju2 yang super duper cantik ni.
Tapi nak tambahkan lagi.Ni bagi yang betul2 nak tambahkan pendapatan. Bukan yang nak join sebab nak beli baju untuk diri sendiri pastu nak dapat murah, dan bukan yang saje2 nak survey. Ni saya betul2 nak cari yang memang nak cari duit..

Senang je. Hanya perlu iklan kan shj. Gambar, stok, pos semua pihak kami yang buat. Yang ni bukan agen atas agen ye. Bagi harga pastu korang pandai2 mark up sendiri. Ni harga semua agen dapat komisen sama. Korang boleh stalk agen lain tengok harga komisen sama ke x..Komisen antara rm10 hingga rm50. Banyak tak?

Nak tau design2 baju boleh pi fb NI . Klik sahaja.Yang nak cuci mata pun boleh.

Ade lagi. Setiap bulan agen yang jual plg banyak yang melebihi rm1000 hasil jualan kita bagi hadiah.

Sape nak boleh terus wassup/tele. Senang terus masukkan dlm group.

Jom tambah pendapatan.. Yang rajin boleh untung 2k hingga 5k sebulan. Saya pernah dapat macam tu jadi anda pun boleh.

Itu je

Wasalam.




Monday, 8 June 2015

Renew Lesen Perniagaan yang sudah tamat tempoh

Assalamualaikum,

2 hari lepas baru je selesai renew lesen perniagaan. Gara2 tersalah tarikh,mati2 ingat tamat tempoh bulan jun tapi rupa2nya bulan 3 hari tu tamat. Dekat 3 bulan jalankan perniagaan dengan lesen yang dah expired tu. Nasib baik ssm x cek. Kalau x dah melayang rm50k..huhuhu.

Nak perbaharui lesen selain pergi sendiri kat kaunter ssm,korang boleh buat dimana2 cawangan bsn. Bagi ic dengan salinan sijil perniagaan tu. Bagi yang kena kompaun macam saya ni sebab renew dah tamat tempoh, boleh jugak gi kat bsn. X semestinya gi kat kaunter ssm. Tapi rasanya ada limit jugak berapa lama korang x renew yang bsn boleh buatkan.Kalau lama sangat maybe kena direft gi ssm...Kompaun yang saya kena rm50 yang mana untuk bulan pertama lambat renew lesen akan di kenakan rm30 dan rm10 untuk bulan seterusnya.

Sekejap je nak renew. Dalam 15minit siap.

Jadi lepas2 ni ingat, 3 bulan sebelum nak tamat tempoh boleh renew dah. Tak pasal2 kena kompaun.huhuhu. Nanti sebelum 4 jun 2016 ingatkan saya renew ea.hehehe..

Itu jer.

Wasalam.

P.s Sekarang tak boldh daftar perniagaan online. Ssm tutup buat sementara. Jadi korang kena gi kaunter ssm. Kat UTC pun blh buat..



Thursday, 4 June 2015

Mini Giveaway by Syira Lokman

Assalamualaikum

Klik banner untuk join

Tamat 10 jun 2015

Tuesday, 2 June 2015

Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com

Assalamualaikum,

Sape nak join blh klik banner dibawah ea.. :-)



Tamat : 26/6/2015 11.59pm


Wednesday, 27 May 2015

Bersyukur la jadi suri rumah

Assalamualaikum,

Baru berborak dengan sahabat ni. Kerja pun kena bawak anak sebab bos takde jadi kena ambik tugas. Terpaksa bawak anak gi tempat keje weekend. Baby lagi tu. Terus timbul rasa syukur bila bandingkan dengan diri sendiri yang duduk rumah ni. Alhamdulillah.. Allah bagi kesempatan jadi suri rumah walaupun kadang2 ade jugak orang perli, belajar tinggi tapi duduk rumah. Nak buat macamane ini yang Allah takdirkan. Pekakkan telinga jela...Jadi suri rumah semua bersyukur k. Orang yang bekerja tu nak sangat duduk rumah jaga anak tapi setiap orang nasib tak sama. Ade yang terpaksa kerja. Jadi jangan merungut sebab buat kerja rumah banyak. Bersyukur la..Lagi satu jangan dok berlagak jadi suri rumah sebab laki mampu nak tanggung. Sekelip mata Allah boleh tarik kesenangan tu. astaghfirullahaladzim.

Peringatan untuk diri sendiri...

Monday, 25 May 2015

Koleksi Baju Kurung 2015

Assalamualaikum,



Wahhh lamanye x update blog. Kemalasan dan kesibukan yang melampau. Alhamdulillah sekarang masa dipenuhi dengan banda berfaedah. Ape yang saya busykan tu..Blog pun x sempat usik.jeng jeng jeng...

Melangkah maju kedepan. Sekarang dah fokus kat business tambah2 nak raya ni. Kita jual baju kurung la awak. Ha sape nak beli boleh komen or pm. Nanti kita bgtau camne nak order.hehehe

Alhamdulillah sambutan sangat2 awesome..Boleh kata hari2 duit masuk. Rezeki.. Ape yg penting kna rajin.rajin.rajin doa usaha tawakal. Ikhlas kerana Allah. Mai tgk contoh2 baju saya jual.







Inshaa Allah setiap minggu akan ade koleksi baru.. Bolleh la korang cari untuk baju raya. Mane tau ade yang berkenan.. Kurang sebulan lagi nak raya ni....

Ok macamane nak order?
Boleh pm kat facebook ni. Add friend atau follow.  Klik
Atau Whatsapp/Telegram kat no ni. 0139724183

Koleksi2 baju yg dh lama release atau latest blh tengok kat album di fb Atau gi je kat blog ni. Klik. Tak mo beli nak usha2 pun boleh.Sila2....

Itu je. Ape2 pm atau whatsapp ea.

Wasalam.


P.s Sorry ye byk komen tp x reply....lama x bukak blog.. :-(



Tuesday, 14 April 2015

Giveaway PROJEK APRIL by Syira Lokman

Assalamualaikum

Klik gambar utk join.

Tamat 16 April 2015 8.30pm

Thursday, 26 February 2015

Menyelongkar barang di lazada.com.my

Assalamualaikum,

Fuhh hari ni baru selesai nak buat entry setelah banyak kali selongkar page lazada tu. Banyak sangat yang ingin dimiliki namun 5 barang sahaja yang saya teringin beli.

Kat page lazada tu ade beberapa ketegori yang diorang sediakan. Jadi mudah la nak cari barang ape yang kita nak. Salah satu kategorinye ialah toys, kids and babies.

Bila ada anak kesayangan kami nurul jannah safiyyah semua barang untuk dia kami nak beli. Sebelum ni baby cot dia pun kami beli kat lazada. Boleh tengok entry ni balek. Murah berbanding dengan harga kat luar. Hari-hari plak tu ada diskaun. Pokai duit walid jannah rambang mata umi tengok barang-barang kat lazada ni.

Kali ni pun ade 5 barang untuk jannah yang umi teringin nak belikan....
Jeng jeng jeng.....

1.


Baby Neck Float Ring. Umi dah bercita2 nak jannah pandai berenang seawal 6 bulan. Dah suruh walid ready untuk ajar jannah. Jadi benda alah ni amat-amat la diperlukan.

2.


Baby Developmental Play Tent Mat
Sekarang jannah dah start menggunakan pancaindera dia. Suka tengok kipas. Kaki dia gerak-gerak pun dia tengok jugak dengan muka pelik. Tu kaki awak la jannah.huhuhu. Jadi play tent mat ni akan membantu perkembangan dia untuk kenal anggota badan dia dan menggunakan pancaindera dia sambil baring-baring atas mat tu.

3.


Baby walker. Kaki jannah dah kuat maybe sebab badan dia besar jadi badan dia cepat kuat dari budak sebaya dia. Kalau kita pegang dia untuk bagi dia berdiri, dia akan angkat kaki dia berjalan ke arah kita. Jadi sikit masa lagi dah boleh dah dia guna walker ni.

4.


Baby carrier. Baru ni beli untuk jannah. Tapi tersalah beli. Kami beli jenis crotch baby carrier. Jenis ergo macam ni baru sesuai untuk baby.

5.

Baby bath tub. Bath tub jannah dah tak muat. Kaki dia panjang dah. Jadi better ada yang baru. Senang nak mandikan.

Tengok muka jannah. Memang wow la klu umi belikan kan?hihihi

P.s sekarang kalau nak beli ape2 lazada adalah rujukan pertama sebab kebanyakkan barang-barang kat situ murah-murah belaka dan hari-hari ada diskaun.... wow..



You can check out the products at Lazada This post is an entry for the ShopCoupons Blogger contest. Being hosted by ShopCoupons. Lazada voucher sponsored by Lazada Malaysia.

Monday, 16 February 2015

Romper cheongsam untuk baby

Assalamualaikum,

Weekend baru ni saya ikut husband pi kuantan. Masa nak gi makan uncle jack kat giant kuantan tu ternampak la berderet baju cheongsam budak2. Mahu tak rambang mata tengok kecomelan baju2 tu. Dengan merah menyala. Jadi lepas makan tu terus ajak husband gi tengok jap kalau2 ada baju untuk jannah. Seriusly umi dia ni yang terlebih excited nak beli. Cari punya cari takde untuk baby. Semua 1yr above. Sedih. Tapi tak putus asa cari jugak. Kebetulan masa cari tu ade sorang chinese ni pun tengah belek2 baju kat situ. Tak lama tu dia bagi ni baju size baby. Warna pink. Tapi saya try lagi cari kot2 la ade warna merah. Lepas tu auntie tu kata sudah takde la size baby. Satu tu jer. Rupa2nya dari tadi dia tak beredar dari situ sebab dia pun tolong cari jugak kot2 ade yang lain. Tq ea auntie carikan sama2. Jadi memang tinggal sehelai je size baby. Romper cheongsam. Rezeki jannah. Actually ni la 1st time tahu cheongsam pun ade yang jenis romper. Cantik sangat cheongsamnye. Geram tengok. Raya cina nanti baru bagi jannah pakai bila nak balek umah nenek2 kat kl tu. Tak sabarnye nak tengok. In shaa allah nanti saya share gambar jannah pakai cheongsam..


Ni dia cheongsam nye. Comelnye baju ni.

Belanja gambar lagi.




Itu jer.

P.s Rambut jannah pendek lagi takleh nak wat sanggul. Jadi jannah pakai headband jela. 


Wasalam

Friday, 13 February 2015

Hadiah giveaway dari blogger vitaminhouz.com

Assalamualaikum,

Seperti yang sedia maklum, saya de bagitau baru2 ni de barang rahsia sampai kat rumah. Tu la dia hadiah menang giveaway special mama & bayi yang dianjurkan oleh blogger vitaminhouz.com kak mashitah. Menang 1st prize hadiah super duper awesome. Ni la hadiah paling mahal yang pernah saya menang sepanjang berblog ni. Saya dapat hadiah breast pump autumnz. Saya nak ucap alhamdulillah di atas rezeki ni dan kepada kak mashitah yang telah memilih saya sebagai pemenang. Memang best sanagt breast pump ni. Sangat2. Tak tahu dah nak cakap camne. Nanti la in shaa allah saya buat review pasal breast pump ni ea.



Okie. Itu jer....

Wasalam

Thursday, 12 February 2015

Giveaway 7 HARI by Syira Lokman

Assalamualaikum,


Tamat 16 Feb 2015

Sunday, 8 February 2015

Sudah sampai. Apakah ia?

Assalamualaikum,

Alhamdulillah barang yang ditunggu2 dah sampai.yeehooo... Tapi tak bukak lagi. Nak tunggu husband balek bukak sama2 dengan dia. Nanti saya share ea.


:)

Friday, 6 February 2015

Buka akaun tabung haji untuk bayi baru lahir

Assalamualaikum

Rabu lepas husband cuti. Macam2 benda kami setelkan. Gi tukar ic baru, gi maybank tukar alamat dan nak masukkan duit syiling tabung tapi mesin kira duit syiling tu tak boleh guna. Dan kami gi bukak akaun tabung haji untuk jannah.

Sumber google


Masa orang lawat jannah, diorang ade la hulur2 duit untuk jannah. Jadi duit tu la kami simpan dalam akaun baru jannah. Baru tau yang kat tabung haji baby pun leh wat akaun. Takde syarat umur. Hari ni jannah dah 53 hari. Kecik2 lagi dah banyak duit jannah ni..

Jadi sape yang nak buat senang je. Bawak sijil kelahiran anak atau mykid. Pastu isi borang buka akaun gi kaunter siap. Kalau tabung percuma tu ade stok dapat la korang tabung tu. Tadi takde stok jadi tak dapat la jannah tabung tu. Nanti nak tuntut jugak. Hihihi

Ni gambar baru jannah...


Okie.itu je.
Wasalam


Thursday, 5 February 2015

Kes buang bayi. Baru saya tahu perasaannya..

Assalamualaikum,


Saya tak tahu la ni gambar bila tapi bila ada anak ni baru tahu perasaan tengok gambar ni macamane. Ya Allah.. tak dapat bayang perasaan ni. Rasa nak nangis. Dulu sebelum ade anak sedih memang sedih tapi bila dah ada anak ni perasaan tu lagi mendalam. Tak dapat bayangkan kalau jannah kena macam ni. Tak sanggup. Sampainya la hati buat macam tu. Kesian baby tu tak berdosa. Sampai dalam longkang diorang sanggup buang. Kejamnye la..

Ya Allah sayang kat anak saya ni. Sedangkan dia muntah pun boleh nangis ini kan pulak diperlakukan macam baby2 yang tak berdosa tu. Tak tahu dah nak cakap. Kenapa la diorang tak sayang baby secomel tu. Suci. Takde dosa ape lagi. Kenapa la sanggup buat camtu. Tak sanggup tengok dah.. kesiannya budak tu. Tak tahu hidup ke tak. Sampainye la hati....


Saya sayang anak saya sangat2.....

Wasalam.

Sunday, 1 February 2015

Baju kurung cantik2.HOT SELLING. Limited Editon.Mai tengok2 dulu...

Assalamualaikum,

Special Color BLOCKING AYUNI (CBA )
LIMITED edition : mATCHING bERSAMA kAIN cREEPE sILK design Abstract.
Ukuran Mini Kurung dengan Lipat BATIK depan .
MATERIAL Baju dari Jenis : Valentino Crepe : Hot Selling Fabric
** GAMBAR / COLOR BAJU DI PATUNG ADALAH 90% REAL COLOR






Baju Kurung Pahang Pesak Gantung - Khazanah Budaya Busana Tradisional.
Kurung Pahang deengan kain SUSUN TEPI
Bercorak abstrack di Kaki Kain dan Lengan
Material Kain : Galaxy Printed Silk .
Material Kain yang Silk yang lembut tapi tahan lasak .
SAIZ SS, S , M , L, XL
LIMITED EDITION !! 8 code Design Sahaja .




Berminat boleh WhatsApp laju2 kat no ni 019 3738658 atau PM kat fb ni https://www.facebook.com/einia88



Friday, 30 January 2015

Pengalaman cukur kepala bayi baru lahir

Assalamualaikum,

Kali ni nak share pengalaman cukur kepala jannah. Kami tak buat pun majlis cukur jambul. Beza ea cukur jambul dan cukur kepala. Cukur kepala sunnah cukur jambul adat. Boleh dengar pandangan ustaz azhar idrus kat bawah ni.


Jadi memang kami laki bini cukur sendiri. Kami buat masa hari ke 7. Masa mula2 tu tak tahu nak cukur macamane. Selalu tengok orang cukur rambut ni ade yang guna mesin tu. Tapi budak ni kecik lagi kot. Macam takut2 nak buat. Google2 rupanya guna pencukur. Jadi bermula la operasi mencukur kepala jannah. Kami buat masa dia tido takut dia gerak2. Walid dia yang cukurkan. Rambut jannah memang lahir2 lebat sangat. Tersangat lebat sampai orang tegur rambut lebat macam lahir 2 3 bulan dah. Masa mula2 tu buat slow2 je sebab macam takut2 lagikan lepas2 tu walid dia wat jer cepat2 sebab walid dah penat tambah mengantuk tapi dengan berhati2 la. Bayangkan kami buat lepas maghrib siap kol 12 tgh malam. Tak sangka ambik masa lama. Yang buat lama tu satu sebab rambut dia lebat yang kedua stop sekejap sebab dia bangun jadi banyak gerak. Ade jer luka sikit tapi tak banyak dan kami rasa cam tak sakit la sebab dia tak nangis pun. Memang kol 12 tu siap. Alhamdulillah akhirnya. Memang lega sangat. Penuh tilam dia dengan rambut. Badan2 dia sekali. Tak sangka susah jugak cukur kepala budak. Mula2 ingat macam senang tu yang lengah2 tunggu sampai malam. Ambik kol 12 baru siap. Jadi kalau korang nak buat better siang. Malam cukur sambil mata mengantuk. Bahaya jugak. Memang kena buat dengan penuh kesabaran kalau tak mau luka banyak kepala budak tu. Nasib la walid awak tu penyabar jannah. Alhamdulillah sekarang rambut dia dah tumbuh dengan lebatnye.... Meh nak share gambar sebelum dan selepas cukur.

Sebelum

Ni gambar masa umur dia x silap 2 3 hari. Mata kuning sebab dia kena jaundice.

Selepas

Ni budak botak yang cuba lepas dari bedung.

Ni gambar terkini

Ni masa hidung dia tersumbat jadi tak boleh tido. Bagi tido meniarap macam ni baru nyenyak.

Ni masa walid dia ajar tegakkan kepala. Boleh la sikit. Tak tegak sepenuhnya lagi tu.

Okie. Itu jer.
Wasalam